ماهی قزل آلا 

ماهی قزل آلا که به آن گل ماهی نیز می گویند از نوع ماهی های سردآبی بوده که در زیر گروه ماهی های آزاد قرار می گیرد . این ماهی دارای بدنی فشرده است و باله ی دمی آن بزرگتر از باله ی دمی ماهی آزاد می باشد .ساقه ی دمی آن مرتفع و سرکند بوده و قسمت خارحی باله ی دمی آن تقریبا صاف می باشد . طول بدن ماهی قزل آلا حداکثر 140 سانتی متر می باشد و وزن این ماهی تقریبا به 5 کیلوگرم می رسد .

گونه های ماهی قزل آلا

ماهی هایی که با عنوان قزل آلا شناخته می شوند عبارتند از :
1. قزل آلای آدریاتیک
2. قزل آلای رودخانه ای
3. قزل آلای قهوه ای
4. قزل آلای دریایی
5. قزل آلای خال سرخ
6. قزل آلای مرمر
7. قزل آلای سرصاف
8. قزل آلای سوان
9. قزل آلای اهرید
10. قزل آلای بیوا
11. قزل الای بالوورد
12. قزل آلای هامبولت
13. قزل آلای کرسنتی
14. قزل آلا ی دریاچه ی عقاب
15. قزل آلای شفق قطبی
16. قزل آلای مکزیکی
17. قزل آلای نقره ای
18. قزل آلای گاو نر
19. قزل آلای ببر
20. قزل آلای دریاچه ای خالدار

 

قزل آلای رنگین کمان

علت نام گذاری این ماهی با این نام ، قرار گرفتن دو نوار پهن به صورت رنگین کمان در دو طرف بدن ماهی است . این ماهی از اواخر زمستان تا اواخر بهار تخم گذاری می کند و و تعداد تخم های آن بین یک تا پنج هزارتا است .
سازگاری این ماهی با شرایط پرورش متراکم از خصوصیات بارز این ماهی می باشد که این ماهی را مورد توجه قرار داده است . از طرف دیگر ، ماهی قزل آلای رنگین کمان برای انتخاب غذا زیاد سخت گیر نیست و این ماهی از سرعت رشد خوبی نیز برخوردار می باشد .
برای غذا دادن به این ماهی ها ، از نوعی خوراک آبزیان استفاده می شود که اکسترود نامیده می شود و این خوراک روی آب شناور می ماند و وجه تسمیه این نوع از خوراک ، دستگاهی می باشد که این خوراک با آن تولید می شود که نام تحاری این دستکاه اکسترودر می باشد .

قزل آلای خال سرخ

این ماهی که خال سرخ هم نامیده می شود ، بومی ایران بوده و جزو گروه های حمایت شده محسوب می شود زیرا به دلایل مختلفی نظیر تخریب زیستگاه های این ماهی ، و همچنین به دلیل هجوم ماهی قزل آلای رنگین کمان در معرض خطر قرار می گیرد .

نحوه ی زندگی قزل آلا

ماهی های قزل آلا در ماه های بهمن و اسفند تخم ریزی می کنند و تعداد تخم آنها حدودا 60 هزار عدد است که برای هر کیلوگرم و وزن بدن هر ماهی تقریبا 1500 عدد تخم برآورد می شود.
اکثر ماهیان بالغ ماده و نر بعد از آنکه تخم ریزی کردند زنده می مانند و  این ماهی ها در سال بعد نیز برای تخم زیزی مجدد وارد آب رودخانه می شوند .
به وسیله ی نوار های تیزه زنگ با نقطه های قرمز ، لارو این ماهی مشخص می شود .بچه ماهیان 1 تا 5 سال در آب های شیرین زندگی می کنند که این مدت در شمال اروپا به 5 سال می رسد .
هنگامی که طول بچه ماهی های قزل آلا به 25_15 سانتی متر می رسد ، وارد آب می شوند و بیشتر در ساحل دریا زندگی می کنند .

رشد وپرورش ماهی قزل آلا در استخر کشاورزی و استخر پیش ساخته

به منظور استفاده ی بهینه از آب و ذخیره کردن آن در مزارع کشاورزی ، استخر های پرورش ماهی احداث شده است .
رشد و پرورش ماهی قزل آلا در استخر کشاورزی و در استخر پیش ساخته ی پرورش ماهی سبب افرایش بهره وری محدد از آب چاه ها می شود .

فواید پرورش ماهی قزل آلا در استخر های کشاورزی

  • استفاده ی دو منطوره و بهینه از تاسیسات و تجهیزات موجود دز مزرعه
  • افزایش درآمد و سود مشاغل کشاورزی
  • استفاذه ی بهینه از آب کشاورزی
  • پروررش و تولید گوشت ماهی قزل آلا به عنوان یکی از بهترین منبع های پروتئین مفید
  • اشتغال زاریی غیر مستقیم و مستقیم در مناطق روستایی
  • تامین گوشت مصرفی آبزیان در مناطق روستایی

شرایط ماهی قزل آلا در استخر کشاورزی

کمیت آب :

یکی از مهم ترین عوامل در پرورش ماهی قزل آلا ، آب است زیرا آب محیط پرورش ماهی قزل آلا می باشد. در هر ثانیه 5 الی 7 لیتر آب برای پرورش هر یک نن ماهی قزل آلا نیاز است .

کیفیت آب :

در پرورش ماهی قزل آلا ، هر چه آب استخر پرورش این ماهی با کیفیت تز و تمیز تر باشد ، تولید کیفی و کمی ماهی قزل آلا نیز افزایش می یابد .

شوری آب :

در پرورش ماهی قزل آلا ، یکی از نکات مهم و قابل توجه شوری آب می باشد .به طوری که اگر شوری آب کمتر از 5 گرم در لیتر باشد ، پرورش ماهی قزل آلا بازده خوبی به همراه دارد . هر چند این ماهی در شوزی آب 5 تا 14 لیتر نیز قابل پرورش بوده اما بازده شوری 5 گرم را ندارد .

درجه حرات آب :

در دمای 6 تا 20 درجه ی سانتی گراد ، ماهی قزل آلا توانایی زیستن ندازد . اما دمای 18_12 درحه ی سانتی گراد بهترین دما برای پرورش این ماهی می باشد و ماهی قزل آلا در دمای 17/5 درجه ی سانتی گراد بهترین میزان بازدهی را دارد. و اگر دمای این استخز به کمتر از 10 درجه سانتی گراد برسد رشد این ماهی با ممانعت روبه رو می شود و روند رشد ماهی قزل آلا و دوره ی پرورش آن به طول می انجامد و رشد و تکثیر ماهی قزل آلا حداکثر تا دمای 23 درجه ی سانتی گراد می باشد .

اکسیژن محلول :

اکسیژن محلول در آب باید 12_8 میلی گرم در لیتر در آب باشد و نباید به کمتر از 5 میلی گرم در لیتر برسد .

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *